Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cvičení Berounka 2009

2. 6. 2009
e dnech 1. - 3. června 2009 proběhl již 3. ročník taktického cvičení složek IZS okresu Beroun, které bylo zaměřeno na práci na vodě - nácvik záchranných činností v tekoucí vodě u jezů, spolupráce posádek člunů. Cvičení bylo koncipováno jako 3 jednodenní výcviky pro každou směnu HZS SČK a pozvané další složky IZS - tj. jednotky SDH obcí kategorie JPO III s čluny, územní středisko záchranné služby Středočeského kraje - oblast Beroun, Policie ČR - územní odbor Beroun a zástupci KŘ HZS SČK z odboru operačního řízení.

Cvičení bylo vždy zahájeno ve Skryjích, odkud byla řeka Berounka splavena na gumových člunech k Nezabudickému mlýnu, v průběhu plavby byla nacvičována technika pádlování a ovládání lodí a pro dobrovolníky či vybrané nedobrovolníky také výstup a nástup z lodi do vodního toku.

Na jezu u Nezabudického mlýna byly lodě vytaženy na břeh a v autokempu Bránov byl připraven oběd, po němž byl zahájen odpolední blok výcviku na vodě v okolí Nezabudického mlýna.

V tomto bloku probíhaly:
1.      kondiční jízdy vůdců malých plavidel s motorovým člunem,
2.      nácvik otáčení převrácených raftů,
3.      nácvik vytahování osob do člunu,
4.      výcvik s házecími pytlíky,
5.      záchrana osob unášených tokem pomocí člunu kotveného za pomocí lanové techniky,
6.     nácvik kardiopulmonální resuscitaci na simulátoru AMBUMAN  a obsluha automatického externího                       defibrilátoru.

Po ukončení odpoledního bloku výcviku následovalo krátké vyhodnocení cvičení a byl dán prostor k neformální diskuzi v průběhu večera. Jako zázemí byla využita v kempu Bránov vybudovaná základna z týlového a skříňového kontejnerů, nafukovacího záchranného stanu GTX24 města Beroun a 2 vojenských stanů, které byly vybaveny lehátky města Beroun pro nouzové přežití obyvatelstva.  V nočních hodinách byl vyzkoušen nově pořízený osvětlovací balón Airstar Sirrocco 1200 HMI. 

Cvičení se celkem zúčastnilo 36 hasičů ze stanice HZS Beroun, 15 ze stanice HZS Hořovice, 17 příslušníků HZS SČK z krajského operačního a informačního střediska na Kladně, 2 osádky ÚSZS SČK, 3 příslušníci Policie ČR z územního odboru Beroun a členové jednotek SDH obcí Komárov, Králův Dvůr, Kublov, Liteň, Vysoký Újezd, Zdice a Žebrák.  

Text: mjr. Ing. Tomáš Hradil, velitel stanice Beroun HZS Středočeského kraje 

Fotografie zde a zde