Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve vyčištěném komínu nehrozí vznícení sazí, žádné v něm nejsou

10. 1. 2009

Hasiči v tomto období vyjíždějí stále častěji k případům, kdy dochází k požárům sazí v komíně. V lepší případě nedojde k poškození komínového tělesa a postačí nechat komín vychladnout. V horším případě vysokou teplotou dojde k prasknutí komínového tělesa a možnému rozšíření požáru na celý objekt.

Hasiči tedy připomínají, že otvory do komínového tělesa, takzvané sopouchy, je třeba opatřit keramickou vložkou nebo zděří stejného průměru jako mají kouřovody. Vlastní komínové těleso musí mít kompaktní nepoškozené zdivo, musí mít v každém případě povrchovou úpravu takovou, aby komín byl kompaktní, např. omítnutí, v případě že jsou viditelné spáry, musí být zatřeny, v nepřístupných místech popř. opatřen obkladem z nehořlavých hmot - to platí i pro nepřístupná místa, např. půdní prostory. Účelem není mít snad nejhezčí komín, ale pouze takováto úprava zajistí dokonalou neprostupnost vůči spalinám a přílišnému žáru. Právní předpis také předepisuje jednoznačně provedení vymetacích a vybíracích otvorů. Musí být opatřeny dvojitými plechovými nebo betonovými dvířky, nepoškozenými a dostatečně těsnými.

K péči o komíny patří i jejich pravidelné čistění, které má význam nejen pro zachování požární bezpečnosti, ale i pro dokonalé využití topného média. Čištění komína bychom si měli zajistit, neboť dle vyhlášky 111/81 Sb. se mají komíny u staveb, kde je celoroční provoz - rodinné domy apod. s výkonem topidla do 50kW, čistit nejméně 6x ročně.

V případě zahoření sazí v komíně hrozí provozovateli pokuta.

Ke znečištění komínů především přispívá nekvalitní palivo, v případě topení dřevem, je třeba aby bylo nejméně dva roky zpracováno na topení. Když je dřevo čerstvé, má špatnou výhřevnost, dehtuje a komín se velice rychle zanese sazemi. Poté stačí trochu více zatopit a požár sazí v komíně je tu.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje